"Bojovník se nezříká jisté dávky ztřeštěnosti." (Paulo Coelho)

Sportem k Pánu Bohu

1. 3. 2014 11:42
Rubrika: Postřehy

            Nestává se moc často, aby se sportovec přímo na stadionu modlil. A aby to ještě k tomu zachytili kamery v přímém přenosu, to už je teprve rarita. A obojí se stalo v úterý v Praze na halovém atletickém mítinku v O2 Aréně.

            Pro několikanásobnou mistryni světa a olympijskou medailistku Blanku Vlašičovou to byl druhý závod po nepříjemném a hlavně vleklém zranění. Ten první ji moc nevyšel, překonala jen 190cm, a tak byla i pro ni samotnou otázka, jak si povede tentokrát.

            A bylo to o poznání lepší. Soutěží procházela jako nůž máslem a na první pokus se přenesla dokonce i přes 197cm, což doprovodila vítěznými gesty a svým pověstným oslavným tanečkem.

            No a pak už se šlo na rovné 2 metry, což je pro výškařky jako hranice extratřídy vždycky velká výzva. A když se vracíte po zranění, tak tuplem. Dvakrát se laťka poroučela k zemi, na potřetí na stojanech zůstala. Kdo ale čekal hned vzápětí gejzír radosti a bujarou oslavu, ten se nedočkal. Místo toho se atletka poroučela se slzami v očích zpátky na žíněnku. A když se zvedala, zastavila nejprve v pokleku, sepjala ruce, vyslala k nebi pár chorvatských slov a poté i několik polibků a po znamení kříže ještě několik slov přidala. V tu chvíli tam nezávodila namistrovaná mistryně Vlašičová, ale pokorná služebnice Páně. Však posuďte sami: http://www.ceskatelevize.cz/sport/nejnovejsi-videa/264329-blanka-vlasicova-prekonala-v-praze-2-metry-i-rekord-mitinku/

            Kéž by bylo víc takových lidí, kteří dokáží přes své schopnosti, talent, železnou vůli i to „štěstíčko“ dohlédnout až k Dárci toho všeho. To pak najednou i slova: „Nemějte starost o svůj život, co budete jíst, ani o tělo, co budete mít na sebe. Což není život víc než pokrm a tělo víc než oděv? Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější?“, začnou dávat smysl.

            Nakonec takhle to shrnula Blanka Vlašičová sama: „V těch nejtemnějších momentech, kdy vám nic nedává smysl a nikdo kolem vám nedokáže poradit, hledáte pomoc a já ji našla. Vím, že mě Bůh miluje, ať skáču 190 centimetrů nebo 210. Nic mu nemusím dokazovat.“ (Celý zajímavý rozhovor zde: http://www.sport.cz/ostatni/atletika/clanek/552960-vlasicova-ztratila-medaile-nasla-viru-a-uz-zase-tanci-konecne-skacu-bez-bolesti-jasa.html#rss)

Zobrazeno 693×

Komentáře

spitfire

Obsah toho rozhovoru by Vladimír Just nebo Václav Bělohradský nazvali morálním kýčem. Myslím si, že úplně stačí Vlašičovou nazvat sentimentální nánou

Nerestoo

Chápu, že ne každému může její styl vyjadřování sedět, (co bys ovšem čekal na tiskovce po závodě za hluboké intelektuální debaty a vytříbené pojmy, nehledě k tomu, jak si to kdo z redaktorů přeložil a poskládal...).
Vážím si každého člověka, který se přihlásí k víře v Boha, který ostatně chová vřelé city jak k "sentimentálním nánám", tak slovutným profesorům.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz